Microsoft a pornit la drum cu Windows în 1976, acesta fiind produsul unei companii. GNU/Linux și-a făcut apariția în 1983, ca o soluție dezvoltată de mai multe persoane, din întreaga lume. Este structura de tip open source, la care orice programator din lume își poate aduce aportul. Tocmai pentru că nu este un soft atât de dezvoltat precum cel al Microsoftului, Linux funcționează mult mai rapid și este mai stabil (peste 20 de milioane de linii de cod scris până în 2018).
Chiar dacă este utilizat de doar 2, 16% persoane la nivel internațional, Linux rămâne o variantă accesibilă pentru utilizatorii care își doresc mai multă libertate, simplitate, stabilitate și rapiditate de la sistemul lor soft.
GNU/Linux –lucruri neștiute despre un sistem alternativ de top
Super computerele momentului actual folosesc GNU/Linux ca structură de soft (90%), iar cca 34% dintre serverele internaționale se bazează pe Linux. La nivel de servere, GNU/Linux surclasează Windows-ul (doar 7, 3% dintre servere se bazeaza pe Windows). Chiar dacă lansatorul inițial al acestui proiect (Linus Torvalds) nu credea că o să ajungă atât de popular, în momentul actual, dintre cele peste două zeci de milioane de linii de cod, doar 2% reprezintă aportul finlandezului. Rata de creștere a proiectului este de 10% linii noi de cod adăugate anual; varianta inițială (1991) nu avea decât puțin peste zece mii de linii. De atunci, zilnic sunt adăugate 4500 de linii, iar peste 1500 sunt modificate. Platforma GNU deține unele dintre cele mai interesante sisteme pentru operarea unui desktop: Debian. Acesta este un proiect în valoare de peste 7 miliarde de dolari, care are peste 280 de milioane de linii de cod și este sistemul din care s-au dezvoltat alte platforme, precum Ubuntu sau Knoppix. Cu siguranță că nu te-ai fi așteptat ca GNU/Linux să fie capabil să realizeze performanțe grafice de neuitat, dar, Avatar și Titanic au fost realizate pe platformele Linux, rezultatele obținute spun totul despre nivelul de performanță pe care îl poate atinge acest soft. Windows-ul nu permite rularea în același timp cu un alt sistem, dar Linux a lansat un program care face acest lucru posibil (coLinux). Avantajele acestui sistem se aplică nu doar în cazul super computerelor și severelor, ci și la echipamente portabile. Sistemul Android are la bază Linux, iar programul spațial al SUA, SpaceX este susținut de GNU/ Linux. Există două versiuni Linux: Linux 1.0, lansată în 1994 (cu aproximativ o sută șapte zeci de mii de linii de cod) și Linux 2.0, lansată în 1996. Atât Apple, cât și Microsoft au încercat să oprească evoluția acestui sistem; ultima a “reușit” chiar performanță de a integra Linuxul în sistemele de operare de la nivel serverelor companiei. Pornit cu 10 mii linii de cod, astăzi, GNU/Linux își actualizează baza la 66 de zile. Este un soft care surprinde (13, 3% dintre liniile de cod sunt linii goale), dar care reușește să ofere performanță în toate domeniile în care este utilizat. Și cum aceste domenii sunt din ce în ce mai multe, GNU/Linux este prezent aproape peste tot!